Sitkagran  Picea sitchensis

Picea sitchensis
Andre navne

Tidselgran, Sitka spruce (UK)

Beskrivelse

Udbredelse

Sitkagran stammer oprindeligt fra det nordvestlige USA og Canada. Træet blev indført til Europa omkring 1830 og lidt senere til Danmark i 1850. Sitkagran har fået stor betydning for dansk skovbrug på grund af dens hårdførhed på lette jorder og udgør i dag cirka 10% af den danske nåletræshugst. I sit naturlige voksested kan sitkagran blive meget stor, op til 90 meter høj og med en diameter på 3-4 meter. I Danmark når den dog ikke samme størrelse og vokser typisk i samme størrelsesorden som rødgran. Træet er særligt udbredt på den jyske vestkyst, hvor det ofte plantes som læhegn og i hedeplantager.

Veddets karakter

Sitkagran er et let træ med en densitet på cirka 420 kg/m³, hvilket er omtrent det samme som rødgran. Veddet er tæt, fast og har en god sammenhængskraft, hvilket betyder, at det er temmelig sejt og typisk knækker i et langt brud. Grenene er samlet i kranse, og sammen med forekomsten af vanris giver dette et knastbillede, der minder om rødgranens.

Farvebeskrivelse
Farven er ikke så lys som hos de øvrige canadiske granarter. Den varierer fra en lys cremefarve til svag blegrød tone, med kun ubetydelig farveforskel mellem kerne- og splintved. Veddet minder meget om rødgran, men har en mere gullig nuance. Høstveddet er typisk mere synligt hos sitkagran end hos rødgran, hvilket kan give træet et mere markant årringsmønster.

Årringe
Årringene er synlige og markerer en tydelig overgang mellem vår- og høstved.

Porer
Ingen

Kerne
Kernen er nærmest usynlig og indeholder ingen kernestoffer af betydning. Dette betyder, at træet ikke har naturlig beskyttelse mod råd og svamp, hvilket kan kræve yderligere behandling ved anvendelse i udsatte miljøer.

Bearbejdelighed

Sitkagran er velegnet til bearbejdning med både snedkermaskiner og håndværktøj. Veddet er relativt modstandsdygtigt over for stød og slag, og søm samt skruer holder godt uden at få træet til at flække. Det er desuden let at pudse, og både lim og maling binder effektivt på overfladen.

Sammenlignet med rødgran kan Sitkagran være lidt vanskeligere at opskære og tørre. Dette skyldes sandsynligvis en mere snoet vækst, som kan resultere i, at træet bliver vindskævt under tørring. Under tørring kan træpakkerne med fordel belastes med vægt for at modvirke vridningen. Generelt bør der anvendes skarpe værktøjer for at opnå et godt resultat ved opskæring. 

Fugtbetingede dimensionsændringer

Volumensvind og svind i tangential og radial retning kan sidestilles med rødgran. Den forholdvis store variation i densitet medfører dog, at der kan være tilsvarende stor variation i volumensvind. 

Holdbarhed

Sitkagran mangler naturlige konserverende kernestoffer og har derfor ingen iboende beskyttelse mod svampeangreb. Hvis træet imidlertid er korrekt tørret til den tiltænkte anvendelse og undgår direkte vandpåvirkning, kan det opnå en holdbarhed, der er på niveau med skovfyr og rødgran.

Træet angribes ofte på roden af honningsvamp og rodfordærver, hvilket kan føre til svækkelse og nedbrydning af træets struktur.

Anvendelse

De mekaniske egenskaber kan sammenlignes med rødgran, hvilket gør træet velegnet til stort set de samme formål. Træ med smalringet struktur har de bedste mekaniske egenskaber, men det har også det største svind. På grund af disse egenskaber bruges sitkagran ofte i kombination med rødgran til konstruktionstræ.

Træ af mindre dimensioner og lavere kvalitet anvendes typisk til fremstilling af spånplader, papirmasse og lignende produkter, hvor styrken er mindre afgørende. 

Miljø

Indeklima

Ingen lugt. Miljøstyrelsen anbefaler uanset at lufte godt ud ved køb af nye trævarer. De fleste kemiske stoffer er dampet af efter et par uger.

Arbejdsmiljø

Som for alle andre træarter skal man beskytte sig mod støv ved forarbejdning. Følg arbejdstilsynets anbefalinger og benyt det påkrævede sikkerhedsudstyr.

Bæredygtighedscertificering 

Der findes flere certificeringssystemer for bæredygtigt træ, hvor de to mest udbredte er FSC og PEFC. Sitkagran (Picea sitchensis) kan indkøbes både med FSC- og PEFC-certificering.

For at sikre køb af bæredygtighedscertificeret træ efterspørges certificering ved forhandleren.

Handelsrestriktioner

Ikke omfattet af handelsrestriktioner.