Beskrivelse
Udbredelse
Jatoba vokser i Central- og Sydamerika samt Caribien, med hovedudbredelse i Amazonasbæltet. Der findes flere arter, men courbaril er den mest kendte.
Træet kan blive op til 30 m højt med en diameter på ca. 1,5 til 2 m. Barken er tyk, typisk op til 3 cm.
Veddets karakter
Veddet er tæt, fast, tungt og hårdt. Træet har en densitet på ca. 1000 kg/m3, hvormed det er en af de tungere træarter.
Farvebeskrivelse
Splintveddet er op til 10 cm bredt og varierer i farve fra gråbrunt til pink. Kernen har en gulbrun til rødbrun farve med mørke, brede, oftest uregelmæssige striber eller partier. Træet har en ret grov struktur.
Årringe
Svagt markerede vækstringe med en uregelmæssig farveaflejring.
Porer
Spredtporet med små men talrige porer.
Kerne
Der er en udpræget kernedannelse. Kerneveddet består af en række stoffer, herunder farve, olie og en betydelig del harpiks. Harpiksen anvendes i stor udstrækning i den sydamerikanske lakindustri.
Bearbejdelighed
På grund af træets hårdhed kræver bearbejdning brug af kvalitetsværktøj. Træet er ellers nemt at bearbejde, både maskinelt og med håndværktøj, og det er velegnet til pudsning og efterbehandling.
Tørring kan være udfordrende, da det tager lang tid, og træet har en tendens til at revne, ridse og vride sig under processen.
Fugtbetingede dimensionsændringer
Volumensvindet er ikke stort, taget den høje densitet i betragtning. Det er endda noget mindre end bøgens. Der er ikke stor forskel mellem radialt- og tangentialt svind, hvilket bidraget til træets gode dimensionsstabilitet.
Holdbarhed
Jatoba er moderat holdbart og temmelig modstandsdygtigt over for vekslende vejrforhold. Dog egner træet sig ikke til direkte jordkontakt.
Anvendelse
I Europa er Jatoba mest anvendt indendørs til møbler, parketgulve, trapper samt til finere drejerarbejder og finér. Barken udskiller en gullig harpiks, der sælges som kopal og videreforarbejdes til lak.
Miljø
Indeklima
Miljøstyrelsen anbefaler at lufte godt ud ved køb af nye trævarer. De fleste kemiske stoffer er dampet af efter et par uger.
Arbejdsmiljø
Træstøvet kan irritere og udtørre huden, hvilket kan føre til eksem (dermatitis). Som for alle andre træarter skal man beskytte sig mod støv ved forarbejdning. Følg arbejdstilsynets anbefalinger og benyt det påkrævede sikkerhedsudstyr.
Bæredygtighedscertificering
Der findes flere certificeringssystemer for bæredygtigt træ, hvor de to mest udbredte er FSC og PEFC. Jatoba (Hymenaea courbaril) kan indkøbes både med FSC- og PEFC-certificering.
For at sikre køb af bæredygtighedscertificeret træ efterspørges certificering ved forhandleren.
Handelsrestriktioner
Ikke omfattet af handelsrestriktioner.