Beskrivelse
Udbredelse
Gummitræet Hevea stammer oprindeligt fra Amazonasområdet i Brasilien. I slutningen af det 19. århundrede blev frø fra træet smuglet ud af Brasilien, hvilket banede vejen for etableringen af store gummitræsplantager i andre områder af verden. I dag findes de største gummitræsplantager i Malaysia, Thailand og Indonesien, som tilsammen står for over 80% af det samlede plantageareal. Derudover findes der betydelige plantager i Indien, Sri Lanka, Myanmar (Burma), Vietnam, Filippinerne og Cambodja. I Afrika har lande som Nigeria og Liberia også omfattende arealer tilplantet med gummitræer. Kina har desuden etableret plantager med gummitræ i større skala.
Samlet set dækker gummitræsplantager et areal på omkring 7,5 millioner hektar, hvilket svarer til næsten to gange Danmarks størrelse .
Veddets karakter
Splintveddet og kernetræet har næsten samme farve, som typisk spænder fra lys gul til lysebrun. Træet kan dog patinere til en lidt mørkere tone over tid. Træet har en lys gul farve, når det er friskopskåret. Efter kunstig tørring ændrer farven sig til halmgul eller lysebrun. Ofte opstår der brune misfarvninger i træet som følge af enzymatisk iltning af visse phenolstoffer, der findes i veddets celler. Denne proces er naturlig og skyldes en kemisk reaktion, hvor phenolstoffer oxideres og ændrer træets farve.
Farvebeskrivelse
Splinten er hvidliggrå eller bleggullig og bevarer denne farve over tid. Kernetræet er som friskskåret typisk blegrødt, men mørkner hurtigt ved påvirkning af lys og luft til en rødligbrun nuance, ofte med violet tendens.
Årringe
Vækstringene i Hevea er svære at skelne, da der ikke er tydelig forskel mellem tidligt og sent ved i træets årringe. Dette giver træet en jævn tekstur uden store variationer i densitet eller farve.
Porer
Hevea har spredte porer, hvilket betyder, at karcellerne fordeler sig jævnt over hele tværsnittet af træet. Porerne er små til middelstore og bidrager til træets jævne og ensartede udseende.
Porerne er normalt fyldt med rester af latex (gummi), som er karakteristisk for denne art.
Kerne
Splintved og kerneved har samme farve, hvilket gør dem vanskelige at skelne fra hinanden.
Bearbejdelighed
Hevea er relativt let at bearbejde og kræver ingen særlige teknikker ved snedkermæssig forarbejdning og anvendelse. På grund af de små dimensioner af kævlerne, som typisk har længder på 2 m og en diameter på 30-35 cm, er der dog et stort spild ved forarbejdning. Derudover indeholder kævlerne ofte store mængder reaktionsved, hvilket reducerer skæreudbyttet til maks. 35%.
Træet har en tendens til at vride og krumme, hvilket betyder, at det normalt opskæres i længder på maks. 1 m og bredder på maks. 10 cm for at minimere deformation. Trods disse udfordringer er gummitræet generelt nemt at arbejde med.
Fugtbetingede dimensionsændringer
Volumensvindet ligger mellem 10-13%. Det varierer noget i de referencer, der er brugt – nogle steder står svindet enda anført endnu lavere.
Forskellen mellem tangentialt og radialt svind er mindre gunstig sammenlignet med andre træarter, hvilket resulterer i større risiko for deformationer under tørring. Trods dette anses Hevea generelt for at være rimelig formstabil.
Holdbarhed
Gummitræet er af de træarter med den ringeste modstandsdygtighed over for angreb fra svampe og insekter. Denne manglende holdbarhed gør det umuligt at anvende gummitræ industrielt. For at undgå, at veddet nedbrydes, skal træet straks efter fældning transporteres til et savværk og opskæres. Alternativt kan træet opbevares under vand i op til en til to måneder for at beskytte det. Efter opskæring skal træet straks imprægneres med borbaserede kemikalier. Denne proces foregår ved, at det frie vand i træets celler erstattes med imprægneringsmidlet. Herefter tørres træet kunstigt, og det belastes under tørringen for at forhindre, at det vrider sig eller bliver skævt.
Anvendelse
Gummitræsplantagerne etableres primært med det formål at producere latex, som anvendes til fremstilling af naturgummi. Latex findes kun i inderbarken og består af en mælkeagtig substans med proteiner, vand og latexpartikler. Selve veddet indeholder ikke latex. Gummitræer tappes for latex i op til 30 år, hvorefter de fældes for at skabe plads til nyplantning.
Hvert år fældes der omkring 50 millioner m³ gummitræ i plantagerne. Indtil for 30-40 år siden blev dette træ næsten udelukkende brugt som brændsel, da dets vedtekniske egenskaber gjorde det vanskeligt at udnytte industrielt. I dag er det muligt at forarbejde gummitræ teknisk, så omkring 10 millioner m³ råtræ anvendes nu til produkter som møbler og bygningssnedkerarbejder, herunder parketgulve. Endvidere anvendes gummitræet også til fremstilling af MDF, finer, papirmasse og flis.
Miljø
Indeklima
Miljøstyrelsen anbefaler at lufte godt ud ved køb af nye trævarer. De fleste kemiske stoffer er dampet af efter et par uger.
Arbejdsmiljø
Som for alle andre træarter skal man beskytte sig mod støv ved forarbejdning. Følg arbejdstilsynets anbefalinger og benyt det påkrævede sikkerhedsudstyr.
Bæredygtighedscertificering
Der findes flere certificeringssystemer for bæredygtigt træ, hvor de to mest udbredte er FSC og PEFC. Hevea (Hevea brasiliensis) kan indkøbes både med FSC- og PEFC-certificering.
For at sikre køb af bæredygtighedscertificeret træ efterspørges certificering ved forhandleren.
Handelsrestriktioner
Ikke omfattet af handelsrestriktioner.