Beskrivelse
Udbredelse
Douglasgran stammer fra det vestlige Nordamerika, hvor den vokser fra Mexico til British Columbia i Canada, især langs stillehavskysten.
Den blev indført til Danmark omkring 1850, men den opnår ikke helt de samme gode egenskaber som i sit naturlige voksested. Til gengæld findes der i Tyskland en del douglasgran af høj kvalitet. Kan blive op til 65 m høj med en diamter på ca. 2 m.
Veddets karakter
Douglas er fast, tæt og tungt (densitet ca. 470kg/m3), næsten uigennemtrængelig for vand og anden væske, stift og samtidig ret skørt. I almindelighed kan træet karakteriseres som moderat hårdt, ligeåret og vandmodstandsdygtigt.
Farvebeskrivelse
Farven varierer fra gult til lys rødligt brunt. Splintveddet er gullighvidt til rødligt. Kerneveddet er rødbrunt..
Årringe
Stærkt synlige og regelmæssige.
Porer
Ingen
Kerne
Meget synlig kerne og afgrænsning mellem kerne og splint.
Veddet er meget rigt på harpiks og terpentin og aromatisk olie.
Bearbejdelighed
Bearbejdning er i hovedsagen uproblematisk. Særlig når der er tale om knastfrie emner, som er egnet til møbler, bygningssnedkerarbejde og gulve. Men ellers kan den være vanskelig at forarbejde. Der er typisk stor forskel på den importerede douglas, der kan være nærmest knastfri og den hjemlige, hvor der kan være meget store knaster.
Fugtbetingede dimensionsændringer
Volumensvindet er ca. 12% svarende til skovfyr.
Holdbarhed
Kerneved fra douglasgran har en god modstandsdygtighed over for råd og svamp i jordkontakt, ligesom fyrretræets kerneved, med en gennemsnitlig levetid på cirka 7-8 år. Douglasgran har dog en større kerneandel end fyrretræ, hvilket kan være en fordel. Over jorden kan kerneveddet bruges til mange formål, især hvis det behandles eller på anden måde beskyttes. Splintveddet kan desuden imprægneres for at opnå længere holdbarhed.
Anvendelse
Douglas er en af de mest anvendte træarter i USA og Canada. Særlig til krydsfinér og finér. Anvendes i stort omfang til bygningskonstruktioner, inde- og udvendigt snedkeri, gulve, stolper, papirmasse mm.. I øvrigt bruges den også til specielle formål såsom skibsdæk, skibsmaster, brobygning, havnebygning, bødkerarbejde – store beholdere til eddike, spiritus o.l.
Miljø
Indeklima
I friskskåret tilstand har træet en særpræget lugt, der aftager når den tørrer. Miljøstyrelsen anbefaler at lufte godt ud ved køb af nye trævarer. De fleste kemiske stoffer er dampet af efter et par uger.
Arbejdsmiljø
Som for alle andre træarter skal man beskytte sig mod støv ved forarbejdning. Følg arbejdstilsynets anbefalinger og benyt det påkrævede sikkerhedsudstyr.
Bæredygtighedscertificering
Der findes flere certificeringssystemer for bæredygtigt træ, hvor de to mest udbredte er FSC og PEFC. Douglas (Pseudotsuga menziesii) kan indkøbes både med FSC- og PEFC-certificering.
For at sikre køb af bæredygtighedscertificeret træ efterspørges certificering ved forhandleren.
Handelsrestriktioner
Ikke omfattet af handelsrestriktioner.