Ask  Fraxinus excelsior

Fraxinus excelsior
Andre navne

Ash (UK)

Beskrivelse

Udbredelse

Ask vokser i Nord- og Mellemeuropa samt det tempererede Asien og Nordamerika. Den er særlig udbredt i Østersøegnene i Tyskland, Polen og Rusland samt i Tjekkoslovakiet og Ungarn. Mod nord vokser den helt op til Trondheim, men  her er den dog ikke særlig udviklet.

Veddets karakter

Asketræ er typisk meget slankt og næsten uden knaster. I Danmark kan det nå en højde på omkring 30 meter og en diameter på op til 60 centimeter.

Splintveddet er middelhårdt, sejt, fast og meget elastisk, og det knækker i et langt, fliset brud. Træet har ingen ægte kerne, men en falsk kerne med en uregelmæssig afgrænsning optræder ofte.

Når farvedannelsen opstår i “kerneveddet”, mister det sin sejhed og elasticitet. Det brune kerneved bliver ofte stift og sprødt og har en tendens til at knække i et vinkelret brud.

Farvebeskrivelse
Splinten er gullig hvid til svag lysegrå. Den falske kerne fra gulbrun til snavset gråbrun.

Årringe
De mange store porer i forårsveddet giver en kraftig markeret årringsgrænse.

Porer
Ask er ringporet ligesom egetræ. Porerne er store og talrige. Ask danner også tyller men ikke i samme omfang som bøg, og det er dermed mere porøs.

Kerne
Kernedannelsen forekommer almindeligvis først i 50-60 års alderen. Først efter mange år bliver splinten smal.

Farvestof og nogen olie, især i splinten.

Bearbejdelighed

Asketræ er let at bearbejde maskinelt, men det kan være ret tungt at arbejde med ved brug af håndværktøj. Det er nemt at lime, og både søm og skruer holder godt. Træet pudses let og egner sig godt til bejdsning og lakering.

Det er desuden velegnet til dampbøjning og stukning. Meget smalringet asketræ er porøst og særligt nemt at arbejde med.

Fugtbetingede dimensionsændringer

Volumensvindet er på ca. 13% og således lidt større end egens. Forskellen mellem tangential og radial er til gengæld mindre, hvilket medfører mindre deformation sammelignet med eg. 

Holdbarhed

Askeveddet er let forgængeligt i jordkontakt. Men også over jord er varigheden ringe. Angribes let af insekter og svamp, ikke mindst fordi det almindeligvis er den lyse splint, der anvendes. 

Anvendelse

Asketræ har traditionelt været et populært valg til møbler og andre træprodukter på grund af dets styrke, fleksibilitet og smukke udseende. Desværre har askesyge, en alvorlig plantesygdom forårsaget af svampen Hymenoscyphus fraxineus, haft en stor negativ indvirkning på tilgængeligheden af asketræ i Europa og Danmark.

Askesyge blev først identificeret i Europa i 1990’erne og har siden spredt sig hurtigt på tværs af kontinentet, herunder i Danmark. Svampen angriber asketræer og forårsager bladfald, gren- og stammedød og fører ofte til træets død. Som følge af sygdommen er bestanden af sunde asketræer blevet kraftigt reduceret, hvilket har haft betydelig indflydelse på den kommercielle tilgængelighed af asketræ, især til møbelproduktion.

Skovbrug og træindustri har lidt økonomiske tab som følge af den faldende tilgængelighed, hvilket har medført stigende priser på asketræ og tvunget producenter til at finde alternative materialer. Mange producenter har i stedet taget andre træarter i brug, såsom egetræ og bøgetræ, eller er begyndt at anvende alternative materialer som metal og kompositmaterialer for at imødekomme efterspørgslen.
For at modvirke askesygen er der i flere lande, herunder Danmark, iværksat bevarings- og genopretningsprogrammer. Disse programmer har til formål at beskytte de tilbageværende sunde asketræer og undersøge mulighederne for at avle resistente træer.

Tidligere var asketræ særligt eftertragtet i møbelindustrien til både massive og laminerede møbler samt inventar, parket- og plankegulve, bordplader og skafter. Askens unikke egenskaber gjorde den ideel til mange formål, men sygdommen har ændret både markedet og materialevalget markant. Samlet set har askesygen haft en betydelig indflydelse på tilgængeligheden og anvendelsen af asketræ, hvilket har ført til ændringer i både pris og præferencer inden for træindustrien.

Miljø

Indeklima

Svag syrlig men ret behagelig lugt. Meget mørk kerne kan have lugt. Miljøstyrelsen anbefaler at lufte godt ud ved køb af nye trævarer. De fleste kemiske stoffer er dampet af efter et par uger.

Arbejdsmiljø

Som for alle andre træarter skal man beskytte sig mod støv ved forarbejdning. Følg arbejdstilsynets anbefalinger og benyt det påkrævede sikkerhedsudstyr.

Bæredygtighedscertificering

Der findes flere certificeringssystemer for bæredygtigt træ, hvor de to mest udbredte er FSC og PEFC. Ask (Fraxinus excelsior) kan indkøbes både med FSC- og PEFC-certificering. , men tilgængeligheden afhænger i høj grad af region og leverandør, især på grund af askesygen, som har reduceret bestanden af sunde asketræer i Europa.

For at sikre køb af bæredygtighedscertificeret træ efterspørges certificering ved forhandleren.

Handelsrestriktioner

Ikke omfattet af handelsrestriktioner.