Beskrivelse
Udbredelse
Vest- og Mellemeuropa, nordvestlige del af Asien. Nordgrænsen går gennem Vendsyssel og det sydlige Sverige, men i kulturer forekommer den dog betydeligt nordligere. Den forekommer også i Amerika. I Danmark mest udbredt på Lolland, Falster og Bornholm. Avnbøg er et mindre træ på op til 20 meter med en diameter på 50 centimeter.
Veddets karakter
Veddet er meget hårdt, fast, tæt og tungt (densitet ca. 750kg/m3). Elastisk, sejt og stift, knækker i langt brud. Arbejder og kaster sig meget. Er meget modstandsdygtigt mod tryk, da fibrene, i stedet for at knække, bøjer sig som tråde, Hvidbøg, der har vokset på fugtig jordbund, bliver hvidere i farven men noget blødere i veddet.
Farvebeskrivelse
Kold, mat gullighvid, undertiden med brunlige striber.
Årringe
Årringene er svagt synlige og meget stærkt bølgede.
Porer
Spredtporet der er meget regelmæssige og meget små, nærmest under synsgrænsen. Marvstrålerne er meget fine og svagt synlige.
Kerne
Ingen kernedannelse.
Kernestoffer: Veddet indeholder nogen olie blive blank i snittet.
Bearbejdelighed
Avnbøgen er af vore hårdeste træarter (den kan være så hård som Ibenholt), og er derfor ret tungt bearbejdelig. Den lader sig høvle til en glat, blank overflade, den limer godt. Søm og skruer holder godt.
Fugtbetingede dimensionsændringer
Volumensivindet er på 19%, dvs. endnu højere end bøgens. Den har således det største svind af alle danske træarter.
Holdbarhed
Avnbøgen indeholder ikke kerneved og holdbarheden over for svamp er ringe. Stammerne skal opskæres straks efter fældningen for ikke at rådne, ligesom den skal stables meget omhyggeligt, da den ellers let bliver misfarvet.
Anvendelse
Avnbøg er den danske træart med de bedste styrkeegenskaber. Da træet samtidig er hårdt og slidstærkt, anvendes det til særlige formål. På grund af dets høje svind og tendens til at arbejde og kaste sig, er hvidbøg dog ikke egnet til møbelfremstilling. Derimod er det et foretrukket materiale til mange typer værktøjer og redskaber, såsom høvle og høvlsåler, værktøjsskæfter, knipler, skruespindler og lignende.
Det bruges også til valser og andre maskindele samt trætandhjul, hvor dets trykfasthed og slidstyrke gør det særdeles velegnet. Desuden anvendes hvidbøg i klaverindustrien, blandt andet til tangenter, samt til landbrugsredskaber, drejerarbejder og paraplystokke.
Avnbøg bruges dog mest til brænde og har den største brændværdi af alle danske træarter. Historisk set blev hvidbøg anvendt i vind- og vandmøller til tænder (mølleknager) i trætandhjul. Disse var utroligt slidstærke, holdbare og krævede ingen smøring.
Miljø
Indeklima
Ingen lugt. Miljøstyrelsen anbefaler uanset at lufte godt ud ved køb af nye trævarer. De fleste kemiske stoffer er dampet af efter et par uger.
Arbejdsmiljø
Som for alle andre træarter skal man beskytte sig mod støv ved forarbejdning. Følg arbejdstilsynets anbefalinger og benyt det påkrævede sikkerhedsudstyr.
Bæredygtighedscertificering
Der findes flere certificeringssystemer for bæredygtigt træ, hvor de to mest udbredte er FSC og PEFC. Avnbøg (Carpinus betulus) kan indkøbes både med FSC- og PEFC-certificering.
For at sikre køb af bæredygtighedscertificeret træ efterspørges certificering ved forhandleren.
Handelsrestriktioner
Ikke omfattet af handelsrestriktioner.