Sibirisk lærk  Larix sibirica

Larix sibirica
Andre navne

Sibirian larch (UK)

Beskrivelse

Udbredelse

Som navnet antyder har sibirisk lærk sin naturlige udbredelse i Sibirien fra tæt på den finske grænse og østpå mod centralsibirien. Det østlige Sibirien domineres af Dahurisk lærk (Larix gmelinii), og i det overlappende udbredelsesområde kan de to arter krydses til hybrider.

Veddets karakter

Splinten er meget smal og savskårne emner består næsten af 100% kernetræ. Vårveddelen i den enkelte årring er lille og dermed er densiteten typisk højere end for Europæisk lærk. Et middelharpiksindhold på 5% svarer til skovfyrrens. I fuldmodne rodstokke kan harpiksindholdet være betydelig større for begge træarter. Sibirisk lærk har harpikslommer ligesom rødgran, hvilket blandt andet kan genere ved maskinebearbejdning. Sibirisk lærk har ligesom europæisk lærk venstresnoet fiberforløb i stammen, hvilket medfører at planker og brædder vridder til venstre ved tørring.  Jo lavere fugtindhold, jo større vridning.

Farvebeskrivelse
Sibirisk lærk fremstår med en mat grålig-brun farve, som mangler den europæiske lærks rødgyldne til bronzebrune farve. Knasterne er oftes sorte/brune. Farve og tegning varierer mere end for høvlede emner af fyr.

Årringe
Træerne vokser meget langsomt, og derfor er årringene typisk meget smalle på grund af vækstbetingelserne, den vokser under. Årringene er synlige og med tydelig farveforskel mellem lyst hvidlig – eller strågult forårsved, som pludselig i tiltagende farvetoning går over i det mørkere gyldenbrune og harpiksrige høstved for at slutte brat i en mørk skarp linje. 

Porer
Ingen

Kerne
Kerneveddet indeholder foruden harpiks og terpentin tillige lidt garvesyre og æterisk olie. Sibirisk lærk er kendetegnet ved en meget høj kerneandel i forhold til splint. Lærketræet har skarpt afgrænset kernedannelse. Splinten er gennemgående smal. Et middelharpiksindhold på 5% svarer til skovfyrrens. I fuldmodne rodstokke kan harpiksindholdet være betydelig større for begge træarter.

Bearbejdelighed

Sibirisk lærk er vanskeligere at bearbejde end skovfyr, primært på grund af dens højere densitet. Træet er typisk mere sprødt end skovfyr, hvilket stiller større krav til behandling. Maskinel tørring er udfordrende og skal udføres langsomt for at undgå revner og overfladeridser. Ved brug af søm og skruer er forboring nødvendigt.

Fugtbetingede dimensionsændringer

Volumensvindet er ca. 30% større end for skovfyr. Der er forholdsvis stor forskel imellem radial og tangentail svind, hvilket øger risikoen for oprifter.

Holdbarhed

I lærketræets hjemland findes der flere eksempler på træhuse, dæmninger og vandrør, der er flere hundrede år gamle. Arkæologiske udgravninger har også afsløret velbevarede genstande og bygningsrester af lærketræ, som er over tusind år gamle. Træets holdbarhed afhænger dog af en række faktorer, herunder klima, jordbundsforhold, konstruktion og overfladebehandling. Sibirisk lærk, som er meget holdbart i et fastlandsklima, kan ikke forventes at have samme levetid i vores mere fugtige og vestligt-atlantiske klima. Alligevel er der ingen tvivl om, at kernerigt sibirisk lærk, hvis det overfladebehandles korrekt, kan være et konkurrentdygtigt alternativ til trykimprægneret splintved af skovfyr til brug i konstruktioner uden jordkontakt. Ved direkte jordkontakt kan sibirisk lærk dog ikke erstatte trykimprægneret fyrretræ.

Anvendelse

I Rusland har lærketræ gennem tiden været anvendt til et utal af formål, primært på grund af dets gode styrkeegenskaber og lange holdbarhed. Det er blevet brugt til blandt andet træhuse, stolper, minetræ, jernbanesveller, skibs- og vandbygninger, køletårne samt beholdere til kemikalier. Derudover anvendes lærketræ også i papirindustrien til fremstilling af træflis og cellulose.

I Danmark importeres sibirisk lærk, som konkurrerer med blandt andet skovfyr, til brug som facadebeklædning, terrassegulve og redskaber på legepladser.

Miljø

Indeklima

I friskskåret tilstand har det en egenartet, stærk krydret harpiks- og terpentinduft. Miljøstyrelsen anbefaler at lufte godt ud ved køb af nye trævarer. De fleste kemiske stoffer er dampet af efter et par uger.

Arbejdsmiljø

Som for alle andre træarter skal man beskytte sig mod støv ved forarbejdning. Følg arbejdstilsynets anbefalinger og benyt det påkrævede sikkerhedsudstyr.

Bæredygtighedscertificering 

Der findes flere certificeringssystemer for bæredygtigt træ, hvor de to mest udbredte er FSC og PEFC. Sibirisk lærk (Larix sibirica) eksisterer i øjeblikket ikke med FSC- eller PEFC-certificering grundet suspenderinger og sanktioner indført af EU. Sanktionerne omfatter et forbud mod import at en række træprodukter fra Rusland og Belarus, som en reaktion på krigen i Ukraine – herunder træarter som Sibirisk lærk. I stedet bør du overveje europæisk lærk som et alternativ.

For at sikre køb af bæredygtighedscertificeret træ efterspørges certificering ved forhandleren.

Handelsrestriktioner

Træ, der stammer fra Rusland og Belarus, overholder i øjeblikket ikke EUTR, og det vil derfor være ulovligt at importere træprodukter derfra – herunder sibirisk lærk.